Padel Arena Kållekärr, Tjörn

Om padel & regler

Racketsporten padel spelas i dubbel eller singel och kan spelas både inomhus och utomhus. Banan har ett staket runt om och ett tennisnät som delar av banan samt markeringar i marken som definierar serverutorna.

Kortfattade regler

  • Man spelar alltid dubbel (på den vanliga banan, 10×20 m).
  • Poängräkning är samma som tennis.
  • Linjerna på planen används endast vid serve.
  • Serve ska alltid slås diagonalt mot motståndarnas serveruta.
  • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.
  • Man har två servar på sig.
  • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
  • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
  • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
  • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Vill du veta mer kika in på Svenskpadel.

Vanliga frågor

Rör ej denna
Får jag nudda nätet?

I padel får inte din kropp eller racket komma i kontakt med nätet under en match. Om du nuddar nätet under spelet förlorar du automatiskt poänget. Detsamma gäller om ditt racket är över på motståndarens sida.

Det finns dock ett undantag. När det kommer till att slå en boll som har studsat på din sida och träffat väggen så är det tillåtet att slå bollen på motståndarens sida av nätet. Om bollen däremot kommer direkt från din motståndare som volley och inte har studsat ännu får du inte slå bollen innan den kommit över nätet till din sida. Däremot är det tillåtet att svinga racket över nätet så länge du inte nuddar det, men bollträffen ska göras på din sida.

Är spel tillåtet utanför banan?

För spel utanför banan måste det finnas två ingångar för varje del av planen. Ytan bredvid ingångarna måste vara fri med minst 2 meter bred, 4 meter lång och minst 3 meter hög.

Nätserve ut genom dörren, är det ok?

Oftast inte. Men spelar ni på en bana som tillåter spel utanför spelplanen går serven om ifall den går genom nätet och ut genom dörren.

Får man kasta racket?

Av säkerhetsskäl är poängen förlorad om remmen inte är runt handleden. Det blir alltså väldigt svårt att kasta racket.

Poängräkning

I padel spelar man bäst av 3 eller 5 set, i ett set gäller det att först vinna majoritet av setets poäng alltså behöver man vinna 6 game i varje set.

Poängräkningen i ett game är samma som i tennis, alltså: 0, 15, 30, 40, game. Blir matchen oavgjord, så spelas ett tiebreak. Ett tiebreak innebär att man spelar först till 7 vunna poäng, och då måste man även vinna med minst två poäng.

Serve i padel

I padel servar man alltid underhands och bollträffen ska ske i eller under midjehöjd. När man slår serven ska man vara placerad bakom servelinjen – den bakre linjen.

Studsen ska ske bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Innan man får slå över bollen måste den studsa en gång i marken. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta.

Serven är giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar i motståndarens galler så är den felaktig.

Antal försök

Antalet servar är en förstaserve och en andraserve. Vilket innebär att om man missar sin första serve har man en chans till. Missar man däremot sin andraserve blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen nuddar nät vid serve innan den går över ska även den slås om, detta räknas dock ej som en felaktig serve. Om den däremot studsar i gallret efter att den nuddat nätet räknas det som en felaktig serve.

Poängräkning

I padel spelar man bäst av 3 eller 5 set, i ett set gäller det att först vinna majoritet av setets poäng alltså behöver man vinna 6 game i varje set.

Poängräkningen i ett game är samma som i tennis, alltså: 0, 15, 30, 40, game. Blir matchen oavgjord, så spelas ett tiebreak. Ett tiebreak innebär att man spelar först till 7 vunna poäng, och då måste man även vinna minst två poäng.